Z okazji
Światowego Tygodnia Karmienia Piersią
w okresie od 1 do 7 sierpnia 2019 roku
Miejskie Centrum Medyczne „Górna” w Łodzi
ZAPRASZA
kobiety w ciąży, matki karmiące oraz wszystkie inne osoby zainteresowane karmieniem naturalnym
do gabinetu położnej środowiskowej, przy:
ul. Cieszkowskiego 6 – I piętro, pokój 54, tel. 42 689 11 53,
ul. Felińskiego 7 – I piętro, pokój 119, tel. 42 689 20 84,
ul. Odrzańskiej 29 – I piętro, pokój 27, tel. 42 684 45 37 w. 427,
ul. Rzgowskiej 170 – I piętro, pokój 121 , tel. 42 645 93 10,
gdzie będziecie mogli Państwo umówić się z doświadczoną położną na indywidualne spotkanie i uzyskać odpowiedzi na nurtujące Państwa pytania z zakresu karmienia naturalnego czy przygotowania do karmienia naturalnego.
Światowa Organizacja Zdrowia
zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.
Zalety karmienia piersią dla dziecka:
1. idealnie zaspokaja potrzeby żywieniowe,
2. rzadziej powoduje kolki,
3. zmniejsza ryzyko alergii,
4. zwiększa odporność na infekcje,
5. chroni przed chorobami w wieku dorosłym,
6. stymuluje inteligencję,
7. zapobiega wadom zgryzu i wymowy,
8. tworzy silną więź uczuciową między matką a dzieckiem,
9. zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej.
Zalety karmienia piersią dla matki:
1. przyspiesza zwijanie się macicy,
2. pomaga wyszczupleć,
3. zapobiega osteoporozie,
4. chroni przed nowotworami,
5. zmniejsza ryzyko depresji,
6. oszczędza czas,
7. nie rujnuje budżetu.
WARTO WIEDZIEĆ:
- Naturalny pokarm kobiecy zawiera aż kilkaset substancji i żywych komórek, które biorą udział w procesach immunologicznych, budując system odpornościowy dziecka. To doskonały „posag” na całe życie dziecka.
- Dzieci karmione mlekiem matki mają większe szanse na dobre zdrowie. Naturalne karmienie sprawia, że rzadziej występują u nich: alergie, stany zapalne, próchnica, biegunki, wady zgryzu.
- Bliski kontakt fizyczny z ciałem mamy i zawarte w mleku kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na rozwój mózgu. Efektem tego jest jego sprawniejsze funkcjonowanie i wyższy iloraz inteligencji.